ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ωρολογίου στην Βέροια, διήμερο δράσεων ευαισθητοποίησης για την θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα.  

Με την  εκδήλωση αυτή ολοκληρώθηκε  μια σειρά δράσεων που αφορούν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών που υλοποίησε το Σωματείο «ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ»  στο πλαίσιο του προγράμματος «Ημέρα Μεσογειακής Δράσης 2021. Εγγραμματισμός για τον Ωκεανό για όλους τους ανθρώπους στη Μεσόγειο. Ο Ωκεανός που χρειαζόμαστε για το μέλλον που θέλουμε», που οργανώνει το  Κέντρο MIO-ECSDE ( Mediterranean Education initiative on Enveronment and Sustaiability)  με υπεύθυνο  δράσεων τον Χάρη Κουρουζίδη, στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση  της κοινωνίας  σε σχέση με τη θάλασσα, τις επιπτώσεις της θαλάσσιας ρύπανσης και πιο συγκεκριμένα με τα πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν στο θαλάσσιο τμήμα της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού πάρκου Γαλλικού, Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα.

Κατά την διάρκεια δύο μηνών  έγιναν καθαρισμοί στις εκβολές του Λουδία και  στο Καλοχώρι με εθελοντές καθαρισμού, αλλά και τη συμβολή φορέων και  τοπικών αρχών. Εθελοντές καθαριότητας Βέροιας, Φορέας Διαχείρισης προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού κόλπου, Δήμος Αλεξάνδρειας – Κοινότητα Κλειδίου, Δήμος Θεσσαλονίκης-Δημοτικό διαμέρισμα  Καλοχωρίου.     

Καλλιτέχνες προσκλήθηκαν να επισκεφτούν  τις περιοχές αυτές, να ενεργοποιηθούν, να συλλέξουν  σκουπίδια  και να δημιουργήσουν  έργα από αυτά. Επίσης έλαβε χώρα μία performance από την Κατερίνα Αναστασίου την ώρα που οι εθελοντές καθάριζαν στην ακροθαλασσιά, αντικατοπτρίζοντας και σχολιάζοντας με την πράξη της την σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τα πλαστικά απορρίμματα.      

Τα έργα ολοκληρώθηκαν και παρουσιάστηκαν σε μία υπαίθρια έκθεση στην πλατεία Ωρολογίου. Ταυτόχρονα υπήρχαν και έργα σχολείων, που δημιουργήθηκαν με δικά τους πλαστικά απορρίμματα.   Όλη η πλατεία μεταμορφώθηκε σε ένα έργο Σύγχρονης Δημόσιας Τέχνης. Ο κόσμος μπορούσε να αναζητήσει και να εντοπίσει τις δημιουργίες σε διάφορα σημεία της πλατείας. Έργα διαδραστικά που έπρεπε να συμμετέχουν οι θεατές για να ενεργοποιηθούν, βρισκόταν σε σχέση αλληλεπίδρασης με το αστικό τοπίο. Οι ιδιαιτερότητες της πλατείας ενίσχυσαν και συνομίλησαν με τα έργα, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου.                                                          

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, παρουσιάστηκαν εικόνες από το σύνολο των δράσεων  και των συνεντεύξεων με τους τοπικούς φορείς. Πραγματοποιήθηκε προβολή του video art  Metamorfosi” της Ναυσικά Στάθη,  «η φύση είμαι εγώ…γίνομαι ένα με το νερό, τον αέρα, το χώμα, ελπίζοντας μόνο στην συγχώρεση».                                                                            

Την Κυριακή το πρωί στις 11, ένα μεγάλο μπλε ψάρι και η ιστορία του, κατασκευή και μυθοπλασία  «Υπέροχα πλάσματα…S.O.S.» από την  Βάσω Αρελάκη, ψαράκια που βγάζουν από το στόμα τους σακούλες, από τα παιδιά των Ειδικών σχολείων Αλεξάνδρειας και Νάουσας, μέδουσες και θαλάσσιοι οργανισμοί σαν μαριονέτες,  από την Ξανθίππη Αρετάκη, και σαπουνόφουσκες στον αέρα, περίμεναν τα παιδιά και όλοι μαζί έκαναν μια ευχή να σταματήσουν οι άνθρωποι να πετάνε σκουπίδια στις θάλασσες.

«Ακούω φωνές μικρών παιδιών. Ζητάνε παρέμβαση. Μια πόρτα άνοιξε…» ένα μήνυμα, μια φωνή ανησυχίας για τις επόμενες γενιές. Έντονος προβληματισμός από το έργο της Κατερίνας Καρούλια. Πρόκειται για ένα μικρό παιδί μέσα στην κούνια, που σαν αλλοτινός Μωυσής, υπομένει αβοήθητο την πορεία προς το άγνωστο. 

 Ένα δέντρο με εγκιβωτισμένα  μέσα στον πλαστικό κορμό του το χώμα και τα φύλλα, ενώ για καρπούς έχει μάσκες χειρουργικές, ενωμένο με θάμνο της πλατείας, έργο του Νηπιαγωγείου Παλιού Ζερβοχωρίου. 

 «Άνθρωπος, σκουπίδια, θυμός, τέχνη και μια τρύπα στο νερό», έργο – περιδέραιο «Πλαστικός Βυθός»  της Κικής Ταραλά από σκουπίδια πλαστικά, τα περισσότερα από τις εκβολές του ποταμού  Λουδία.

Το συντριβάνι σταμάτησε να λειτουργεί και ολόκληρο τυλίχθηκε με νάυλον  «Recycle water» έργο της Κικής Στούμπου, «Τα “αληθινά” νερά, αληθινή πηγή ζωής είναι έξω από το αστικό τοπίο. Τα “αληθινά” νερά σμιλεύουν τον νου και καρπίζουν την Γη. Θα πρέπει να φροντίσουμε να τρέχουν γάργαρα, για να υπάρξουμε». 

Στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου στεκόταν μία μορφή μέσα σε ένα κοστούμι κατασκευασμένο από κομμάτια πλαστικών μπουκαλιών έργο «Plastic soul» από την Γιώτα Καρβουνιάρη,  « Όλη η ζωή μας έχει γίνει πλαστική. Τρώμε, πίνουμε, ντυνόμαστε “ζούμε” και “πνιγόμαστε” σε πλαστικό. Θα το αφήσουμε να γίνει ο μανδύας που θα μας παρασύρει στο σκοτεινό του βάθος;»  Σαν μία θεότητα ξεπρόβαλλε μέσα από μία θάλασσα σκουπιδιών, εγκατάσταση σε τμήμα της πλατείας με πλαστικά απορρίμματα που προερχόταν από την ανακύκλωση και παραχωρήθηκαν από την Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος του Δήμου Βέροιας, έργο των Λάζαρου Τσολαρίδη και Κατερίνας Αναστασίου, επεξεργασία Χρήστος Νταούφας. Στην εγκατάσταση αυτή, (διφορούμενου νοήματος) λειτουργούσε συμπληρωματικά η εμφάνιση της θάλασσας στην πλατεία, για όσους κατέβαζαν στα κινητά τους την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας.                                   

Ο Χάρης Κουρουζίδης με το έργο του  «Με τα μυαλά που κουβαλάς» αναφέρεται στα πλαστικά όνειρα, όπου εγκλωβισμένοι μέσα σ΄ αυτά πλαστικοποιήσαμε την ζωή μας. Ο Γιώργος Γεροντίδης με το έργο του «Σταγόνα σταγόνα», ένα ιδιότυπο υδραγωγείο, ανακυκλώνει το νερό που καταλήγει σε έναν κάδο με πλαστικά απορρίμματα, μας προβληματίζει για το τι είμαστε ικανοί να πράξουμε. Ενώ ο Δημήτρης Αμελαδιώτης με το άμορφο πλάσμα του,  δείγμα εναλλακτικής ανακύκλωσης υλικών όπως πλαστικά δίχτυα, θραύσματα ξύλου ως ευρέθησαν στην παράκτια ζώνη του δέλτα του Αξιού και που ενσωματώνονται σταδιακά σε ένα οργανικό σύνολο υλών πλαστικών ( δίχτυα ) και φυσικών ( σχοινί, νήμα, ξύλα ) μέσω της καλλιτεχνικής πράξης. Με τον τρόπο αυτό ίσως η τέχνη λειτουργεί και ως ένας άλλος χώρος ανακύκλωσης και επανά

Στο κεντρικό σημείο της πλατείας και μέσα στα σκουπίδια η ομάδα  Μουσικοί Αυτοσχεδιασμοί με πλήθος μουσικών και χορευτών, αλλά και παιδιά που στεκόταν τριγύρω με αυτοσχέδια μουσικά όργανα, πειραματιζόταν με ήχους και ρυθμούς, δημιουργώντας ένα δυναμικό ηχοτοπίο, προκαλώντας διαφορετικές συναισθηματικές εκφάνσεις.

 Ακολούθησε μικρό εικαστικό, αυθόρμητο  δρώμενο από παιδιά δημοτικού και έναν πικ νικ με σκουπίδια.

 Αργότερα 7 γυναίκες με μάσκες, κατασκευασμένες από πλαστικά μπουκάλια, πήραν μέρος σε μια εικαστική performance   της Κατερίνα Αναστασίου με τίτλο «Φυλή πλαστική». Πρόκειται για ένα σύνολο αφηγημάτων και αλληλοεπίδρασης της φυλής των ανθρώπων, με τα απορρίμματα. Ένας εναλλακτικός τρόπος έκφρασης, για μία δυστοπική πιθανότητα εξέλιξης της καθημερινότητας των ανθρώπων, απόρροια της αλόγιστης χρήσης πλαστικών.

 

Υπεύθυνος συντονιστής των δράσεων : Κουρουζίδης Χάρης

Συντονιστής Μουσικών Αυτοσχεδιασμών : Ιωσηφίδης Αλέξανδρος

Επιμέλεια έκθεσης-οργάνωση χώρου : Κουρουζίδης Χάρης, Κατερίνα Αναστασίου

 

Ευχαριστούμε : 

Τη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Προσφύγων  και την εκπαιδευτικό τους  Χρυσάνη Κατερίνα  για το έργο τους με τίτλο  « Πλαστικός Πολιτισμός». Ένα κολάζ - ψηφιδωτό από πλαστικά σκεύη του προγράμματος σίτισης των παιδιών. Τα παιδιά θέλησαν να συμβολίσουν με αυτό τον τρόπο την             «πλαστικοποίηση»  του σύγχρονου πολιτισμού και την αποτίναξη κάθε διαφορετικού ξένου και άλλου. Το έργο δεν μεταφέρθηκε στο χώρο της έκθεσης λόγω καθεστώτος καραντίνας στη δομή.

Τις εκπαιδευτικούς Ελένη Διαμαντίδου, Αθηνά Φελούρη και τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Παλιού Ζερβοχωρίου για την κατασκευή τους.

Τους εκπαιδευτικούς των Ειδικών Σχολείων Αλεξάνδρειας και Νάουσας για την συνεργασία, την εικαστικό Κατερίνα Αναστασίου και τα παιδιά,  για τις δημιουργίες τους.

Ομαδική Performance, Κατερίνα Αναστασίου, Βασιλική Αρελάκη, Ξανθίππη Αρετάκη, Ευθυμία Αρζόγλου, Ελίζα Παπαδοπούλου, Ελίζα Σιδερίδου, Αθηνά Φελούρη.

Την ομάδα «Μουσικούς  Αυτοσχεδιασμούς»,  Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, Ελευθερία Ματσεντίδου, Μαριλένα Σάλτα

Τις χορεύτριες Μιχαηλίδου Βασιλική, Μάτα  Αφεντούλη

Τη Δροσιά Μελιοπούλου και τη Βαρβάρα Σεβαστειάδου  για την βοήθειά τους στο στήσιμο της υπαίθριας έκθεσης και τις παρεμβάσεις.

Τους εργάτες καθαριότητας του Δήμου. 

Τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τον κόσμο της πλατείας για το ενδιαφέρον και την συνύπαρξη.

Το Δήμο Βέροιας – Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης  και Περιβάλλοντος και προσωπικά τον Αντιδήμαρχο Παπαδόπουλο Βασίλη για την αμέριστη συμπαράστασή του  στην υλοποίηση της έκθεσης.

Και τέλος όλους τους επισκέπτες, τα παιδιά και τους συμμετέχοντες στις δράσεις της υπαίθριας έκθεσης.

Η εκδήλωση αφιερώνεται στη μνήμη του φίλου και συνεργάτη Λάζαρου Τσολαρίδη.












































Κατερίνα Αναστασίου
Χάρης Κουρουζίδης

-----------------

Φωτογραφίες

Κατερίνα Αναστασίου
Άγγελος Ζορμπάς
Χάρης Κουρουζίδης
Κατερίνα Μαστρογιάννη
Βαρβάρα Σεβαστιάδου
















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις