Παρουσίαση Δράσης Καθαρισμού Παράκτιας ζώνης μεταξύ Λουδία και Αλιάκμονα - Περιοχή Ημαθίας
Μια όμορφη δράση καθαρισμού, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τον τόπο μας, έγινε την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 στην παραθαλάσσια ζώνη μεταξύ των εκβολών του Λουδία και του Δέλτα του Αλιάκμονα, στο πλαίσιο του προγράμματος « Καλλιτεχνικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για τα θαλάσσια απορρίμματα στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Γαλλικού, Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα».
Τη δράση υλοποίησαν:
Η « Οικοτοπία» και το MIO- Escde , μαζί με το Δήμο Αλεξάνδρειας –
Κοινότητα Κλεδίου , το Φορέα Διαχείρισης
Προστατευόμενων Περιοχών του Θερμαϊκού Κόλπου,
τους Εθελοντές για την
Καθαριότητα από τη Βέροια,
τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ( Κλειδίου , Αλεξάνδρειας ,
Πλατέως, Θεσσαλονίκης), εικαστικούς καλλιτέχνες κι ένα ζευγάρι περαστικών Γάλλων που σταμάτησε
και συμμετείχε στις δραστηριότητες.
Με αγωνία ξεκινήσαμε το πρωί γιατί ο καιρός ήταν βροχερός και δεν ξέραμε αν θα έρθουν και πόσοι εθελοντές . Τελικά κατά τις 10.20 το πρωί ξεκίνησε μια ομάδα 12 ατόμων από τη Βέροια και στις 11.00 συναντηθήκαμε με τους κατοίκους της περιοχής στο Λιμανάκι , σχηματίζοντας μια ομάδα των 30-35 ατόμων όλων των ηλικιών.. Από πλευράς του Δήμου Αλεξάνδρειας παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών θεμάτων , κ. Στέφανος Δριστάς, ο οποίος ήταν παλαιότερα δήμαρχος του Πλατέως και ο Πρόεδρος της κοινότητας Κλειδίου κ. Χαράλαμπος Τσολάκης , γνώστες και οι δύο των προβλημάτων της περιοχής.
Στην αρχή έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της κοινότητας Κλειδίου για τα προβλήματα της περιοχής που σχετίζονται με την συγκομιδή των πλαστικών απορριμμάτων που προέρχονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή αλλά και για το νομικό πλαίσιο που δυσχεραίνει τις παρεμβάσεις της άμεσης τοπικής αυτοδιοίκησης ( Κοινότητα , Δήμος). Κατόπιν το μέλος της Οικοτοπίας και μέλος των φίλων του Φορέα Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του Θερμαϊκού κόλπου και συντονιστής της Δράσης, Χάρης Κουρουζίδης , αναφέρθηκε στο καθεστώς προστασίας της περιοχής και στα είδη των πουλιών που ζουν εκεί.
Σαν γνώριμοι από καιρό όλοι οι συμμετέχοντες για 2 ώρες περίπου , καθαρίζαμε , καταμετρούσαμε , σχολιάζαμε, με εξοπλισμό τις ειδικές τσιμπίδες συλλογής απορριμμάτων των εθελοντών καθαριότητας της Βέροιας , γάντια, φωτογραφικές μηχανές, ντρόουν και πολύ διάθεση. Συλλέξαμε περίπου 40 σακούλες με απορρίμματα που σχετίζονται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες στη θάλασσα αλλά και πολλά αστικής προέλευσης όπως : δίχτυα μυδοκαλλιεργητών , πλαστικά μπουκάλια νερού και ποτήρια , παιδικά παιχνίδια , παλιά παπούτσια , δοχεία από λάδια μηχανών για τις βάρκες, δοχεία απορρυπαντικών, υπολείμματα μονωτικών ψυγείων, πλαστικά σχοινιά κ.α . Τελικά ο καιρός μας έκανε το χατήρι κι έτσι η δράση έκλεισε όμορφα με ένα μικρό τσιμπούσι στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, προσφορά των ψαράδων της περιοχής μετά από παρέμβαση του προέδρου της κοινότητας Κλειδίου και με σάντουιτς βιολογικών λαχανικών στο πλαίσιο του προγράμματος . Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν και δύο συνεντεύξεις με τους δύο εκπροσώπους του Δήμου Αλεξάνδρειας – Κοινότητας Κλειδίου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωση πραγματοποιήθηκε περφόρμανς με τίτλο : " Τι΄ν΄τουτο; Αρχάγγελος των σκουπιδιών; " από την εικαστικό Κατερίνα Αναστασίου.
Δόθηκε υπόσχεση για συνέχιση δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης και προστασίας ( καθαρισμού και παρακολούθησης) από τις πηγές έως και τις εκβολές ποταμών που συνδέονται με το Δέλτα .( Τριπόταμος, Κανάλι 66, Λουδίας, Αλιάκμονας).
Μέρος των απορριμμάτων θα αξιοποιηθούν από τους καλλιτέχνες για την παραγωγή των έργων τους .
Επόμενο ραντεβού στο Καλοχώρι στις 10 Οκτωβρίου 2021
Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συμμετέχοντες μα πρώτα από όλους τους εθελοντές καθαριότητας.
Ο συντονιστής της Δράσης
Κουρουζίδης Χάρης
Ακολουθεί φωτογραφική καταγραφή της δράσης .
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου